Marys venner

Thailand

For turister og norsk offentlig norsk  bistand, fremstår Thailand som et moderne og velstående land. Turistene velger Thailand som ferieland kanskje først og fremt på grunn av rimelige  hoteller med førsteklasses standard og service.  På mange måter er Thailand landet i Øst som kan gi deg mest igjen for feriepengene.

Marys Venner kom til Thailand i 1983 og innledet et samarbeid med nonneordenen Good Shepherd Sisters, et samarbeid som stadig har utviklet seg. I motsetning til på Sri Lanka hvor de sponsede barna bor på barnehjem,  skjuler man fattigdommen i Thailand.  Fattigdommen i slummen i Bangkok og på landsbygda, spesielt nord iThailand, er imidlertid like omfattende.

Livet for  lokalbefolkningen i Thailand er ofte svært vanskelig. Det finnes lite sosialhjelp slik vi kjenner til, og det skal noe til å brødfø seg selv og sin familie når en lang arbeidsdag kun gir en inntekt på ca kr 70,-.  Dette er lovbestemt  minimumslønn, men mange får  enda mindre  enn dette hvis de i det hele tatt er så heldige å ha fast arbeid.

Kvinnene er ofte de som har det vanskeligst, spesielt hvis de har barn og blir skilt. Mange thailandske menn velger å forlate kone og barn, og det følger ingen juridiske forpliktelser med en skilsmisse for dem.  Kvinnene sitter igjen med ansvaret, og mange av dem må dra til storbyen for å søke jobb.  Ofte er det fattige besteforeldre som må ta seg av barna mens mor forsøker å tjene nok penger til dem alle.  Kanskje får hun kun besøkt barna et par ganger i året, det koster jo også penger.  Dessverre er det også mange som havner i prostitusjon.  Veien dit er kort da det er mange agenter som utnytter muligheten og som verver og legger forholdene til rette for de mange som havner i dype, økonomiske vanskeligheter.

Bli Fadder