Våre prosjekter i Sri Lanka

Barna danser under besøksreise til Children’s Corner mars 2018

Adresse: Nawamiyawa Estate, Ronnaduwa, Meetiyagoda, Sri Lanka
Telefon: 091 2255237
E-post: mvp1srilanka@gmail.com

Children’s Corner er vårt første og eneste barnehjem som vi har bygget og eier selv.

Marys Venner ønsker i utgangspunktet ikke å bruke penger på bygging av barnehjem. Vårt fokus er først og fremst å bidra direkte med økonomisk hjelp til fattige barn og ungdommer slik at de får en sjanse til et verdig liv.

Men da vi fikk en henvendelse fra en liten tysk organisasjon, Chance, om å samarbeide om å bygge et eget barnehjem på 50/50 basis, samtidig som Lalith Senanayake, gift med vår daglige leder på Sri Lanka, tilbød oss et stykke land  å bygge på, var vi raskt i gang med konkrete planer.

Grunnsteinen ble lagt ned etter buddhistiske tradisjoner i februar 2002, og 2 år senere, februar 2004, ble barnehjemmet Children’s Corner, offisielt åpnet.

Children’s Corner er bygget på buddhistisk jord, og administreres etter buddhistiske tradisjoner. Kostnader ved driften fordeles i dag 50/50 mellom Chance og Marys Venner.

Children’s Corner har plass til 25 barn og barnehjemmet har sannsynligvis den beste standarden av alle barnehjem på Sri Lanka.

Bli fadder

Adresse: 26 St. Sebastian’s Road, Katukurunda, Kalutara, Sri Lanka
Telefon: 034 2223363
E-post: dulanjalimarcsri@yahoo.com


Hjemmet Marcsri  

– og historien om Rita Perera

Rita ble født inn i en velstående familie på Sri Lanka. Hun gikk inn i nonneordenen Sisters of Charity, men sluttet som nonne etter noen år på grunn av dårlig helse. I 1971 giftet hun seg med Marcus Perera. Det ble et lykkelig, men barnløst, ekteskap. Marcus døde i 1982 og Rita sørget dypt.

Men, etter ett år i sorg bestemte Rita seg for å takke for de gode årene hun hadde hatt med Marcus. Hun gikk til nærmeste sykehus og tok med mat til pasientene som aldri fikk besøk. En dag kom en eldre funksjonshemmet mann fra sykehuset til hennes hjem og spurte om han fikk lov til å overnatte på verandaen. Han hadde ingen andre å gå til.

Slik gikk det til at Rita åpnet huset sitt for unge og gamle funksjonshemmede. Hun stelte for dem og ga dem mat. Snart var huset fullt.

Det var ca. 50 mennesker der da noen fra Marys Venner kom på sitt første besøk. Beboerne lå på matter på gulvet eller satt i rullestoler. Barna sov på gulvet i et eget rom, sammen med Rita, som da hadde solgt alt hun eide for å skaffe mat. Huset var grått og nedslitt. Men det var blide og smilende ansikter over alt.

Marys Venner ble første sponsor av hjemmet og startet med å betale for melk til alle hver dag. Siden har flere frivillige fra Norge hjulpet til på hjemmet og gode sponsorer har gitt penger til utvidelser og forbedringer.

Uten Marys Venners hjelp ville ikke utviklingen av Marc Sri vært mulig, skrev Rita i et takkebrev til Marys Venner.

Rita døde i 2015, men institusjonen Marc Sri lever videre i beste velgående. I dag består Marcsri Homes av 280 beboere fordelt på 9 hjem. Flere av de funksjonshemmede barna er sponset av Marys Venner.

Som takk for pengebidrag mottok Marys Venner en takk som vi gjerne vil dele:

We said a prayer for you today and know God must have heard.
We felt the answer in our hearts although He spoke no word.
We didn´t ask for wealth or fame, we knew you wouldn´t mind.
We asked Him to send treasures of a far more lasting kind.
We asked that He´d be near you in all things great and small,
but it was for your loving care we prayed the most of all.

Bli Fadder

Adresse: Nayakakanda, Wattala, Sri Lanka
Telefon: 2946015 / 2949629
E-post: mvp51srilanka@gmail.com

Dette barnehjemmet drives av Good Shepherd Sisters og det var her det hele startet. Mary, det første barnet som ble sponset, bodde her under sin oppvekst.

Hjemmet består av 9 bygninger, 3 sovesaler, 3 spisesaler, et studierom og et oppholdsrom.

Jentene som får bo på hjemmet er forlatt av sine foreldre, eller foreldrene er for fattige til å ta seg av barna sine. Noen er flyktninger fra borgerkrigen, noen er gatebarn og 15 jenter er sendt til hjemmet av barnevernsmyndighetene på grunn av mishandling. Alle barna har derfor en traumatisk bakgrunn, og for å kunne gi dem mot og håp for fremtiden trengs ofte hjelp fra spesialister. En av søstrene på hjemmet har en mastergrad i psykologi og rådgivning, og vi ser at jentene gjennom samtaler med henne får fornyet livsmot.

Til sammen 84 barn i alderen 3 – 18 år bor for tiden på hjemmet. De fleste av barna har en norsk sponsor gjennom Marys Venner. Barna bor i 3 forskjellige hus, Nelum, Orchid og Kamundu, kjente blomster på Sri Lanka. Hvert hus bestyres av en ansvarlig nonne som bor sammen med barna. Prosjektet har dessuten 4 hjelpere som arbeider sammen med nonnene. I det daglige er barna delt i grupper for selv å kunne utføre nødvendig husarbeid, og de deltar i matlaging, vasking av klær og hagestell. Etter hvert som jentene blir eldre blir de gjerne med i musikk-, sang-, dans- og dramagrupper.

Med Marys Venners hjelp har hjemmet blitt rehabilitert de siste årene. Marys Venner har også sørget for at barna nå har tilgang til dataundervisning. To av jentene, som tidligere har fått datautdannelse, fungerer nå som lærere for de øvrige barna. Hvert år er det flere barn som består sin O-level eksamen, og stadig flere kvalifiserer seg også til å fortsette utdannelsen for så å kunne ta en A-level eksamen. Noen har med Marys Venners hjelp også fått en høyere yrkesrettet eller akademisk utdannelse. Prosjektets mål er at alle som forlater hjemmet skal ha en trygg og sikker fremtid.

Bli Fadder

Adresse: Good Shepherd Convent, Kotahena, Colombo 13, Sri Lanka
Telefon: 2433484 / 3136395
E-post: mvp52srilanka@gmail.com

Hjemmet ligger i Colombos utkantstrøk hvor det er vokst frem store slumområder. Fattige mennesker har kommet til storbyen for å søke lykken.

Hjemmet drives av Good Shepherd Sisters og har for tiden 17 barn som sponses av Marys Venner i Norge og 23 barn som sponses av vår lille søsterorganisasjon Marys Venner i Sveits. Alle barn som kommer til dette hjemmet, kommer som følge av anbefalinger fra barnevernet eller rettsvesenet. De er alle fra familier som er for fattige til å underholde dem, eller de har vært utsatt for vold og mishandling.

Barna på hjemmet har gode muligheter til å få en god utdannelse på grunn av en rekke gode og anerkjente skoler som ligger i nærområdet. På grunn av sin traumatiske bakgrunn har mange behov for ekstraundervisning, og med Marys Venners hjelp får barna ekstra oppfølging i engelsk, matematikk, naturfag og håndarbeid. Prosjektet er stolt over at mange av barna har klart å få seg utdannelse på universitetsnivå og dermed også gode stillinger. Eksempler på dette: Chryshantha Fernando er i dag anestesilege, Rufus Fernando er sivilingeniør, Sri Nirmal Fernando er løytnant i marinen og Chryshanta Abeysekara er på Sri Lankas fotballag. Et stort antall har klart viktige eksamener og underviser selv. Alle har fått god liv som ikke hadde vært mulig uten hjelpen fra Marys Venner.

Bli Fadder

Adresse: 15/4A Aponso Avenue, Dehiwala, Sri Lanka
Telefon: 2722682 / 2738855
E-post: lakd@sltnet.lk

Prosjektet startet i 1982 og er et prosjekt som hjelper fattige barnefamilier i slummen rundt hovedstaden Colombo. I prosjektet arbeider mange fra lokalbefolkningen sammen med frivillige utenlandske og idealistiske ungdommer. Flere organisasjoner i USA og Europa støtter prosjektet hvor Marys Venner for tiden har skaffet sponsorer til 26 barn som trengte hjelp til skolegang og trygg oppvekst. Marys Venner har dessuten finansiert datamaskiner til prosjektet.

Community Concern Society prosjektet er organisert i 6 forskjellige arbeidsområder:

  • Dehiwala senter som arbeider med barn og deres familier
  • Lotus Blomsterknopp – et barnehjem
  • Power House – et rehabiliteringssenter for stoffmisbrukere
  • Redd Lanka Barn – et prosjekt for å oppdage og forebygge barnemishandling
  • Lakdaruwo – en fadderordning for å sikre barns utdannelse og oppvekst, en ordning hvor Marys Venner deltar.
  • Heavena – et krisesenter for mishandlede kvinner

Bli Fadder

Adresse: Good Shepherd Convent, Kandy, Sri Lanka
Telefon: 081 2222408
E-post: mvp54srilanka@gmail.com

Prosjektet ligger i Kandy, den tidligere Kongebyen i Sri Lanka og det siste stedet som ble hærtatt av engelskmennene i 1815. Byen ligger i et fjellområde, ca. 500 m.o.h.,  omgitt av vakre åser og fjell. Klimaet er kjøligere og mer behagelig enn i lavlandet.

Kandy er et spesielt hellig sted for buddhister som valfarter til byen for å besøke “Temple of the Tooth” hvor Buddhas tann i følge buddhistisk lære oppbevares. Den forunderlige historien om hvordan tannenhavnet i Kandy er beskrevet med bilder i tempelet.

Barnehjemmet ligger på en høyde midt i byen og drives av Good Shepherd Sisters. Hjemmet tar  i mot foreldreløse barn, barn forlatt på grunn av fattigdom og barn fra hjem preget av vold og mishandling. Alle barna på hjemmet får gå på Good Shepherd Convent School, en prestisjefylt privatskole som drives av Good Shepherd Sisters. Det betyr mye for barna at de får gå på en anerkjent skole, og at de får delta i aktiviteter som sport, gymnastikk, dans, musikk og håndarbeid, sammen med elever fra bedre stilte familier.

Det er god utsikt fra barnehjemmet over den vakre byen. Barnehjemmet er ganske trangt og kapasiteten er maksimalt 40 barn. Hjemmet består av et studierom, et hvilerom, en spisesal, kjøkken og sovesal. For tiden sponses 31 barn fra Norge.

Bli Fadder

St. Joseph’s Children’s Home – prosjekt 55

Adresse: Church Road, Hingurakgoda, Sri Lanka
Telefon: 027 2247254
E-post: mvp55srilanka@gmail.com

Barnehjemmet ligger i Hingurakgoda som er i den nordre og sentrale dele av Sri Lanka. Distriktet er oppkalt etter turistattraksjonen Polonnaruwa, middelalderlandsbyen som ble grunnlagt rundt år 1000 og forlatt omkring 1293.

Folk som bor i området er for det meste landbrukere som dyrker grønnsaker og ris, 98% er buddhister.

Barna som kommer til hjemmet kommer fra lutfattige familier, noen er ganske enkelt forlatt, mens andre sender barna hit fordi de ønsker å gi dem en utdannelse og tygg oppvekst. Marys Venner har også sponset hjemmet med symaskiner, datautstyr og nye madrasser.

Hjemmet forsøker etter beste evne å skape et miljø med en hjemlig atmosfære slik at barna kan vokse opp i kjærlighet og frihet. Barna får mulighet til å utvikle sine egne individuelle talenter, samtidig som det blir brukt mye tid på gruppearbeid og holdningskampanjer.

Det gis ekstraundervisning i matematikk, data og engelsk. I fritiden gjøres en rekke håndarbeid, og det er selvfølgelig spill og leker både inne og ute.

Bli Fadder

Adresse: 24 Sri Pushpadana Mawatha, Bahirawakanda, Kandy
Telefon: 081 22344524
E-post: mvp57srilanka@gmail.com

Dette hjemmet, som ligger i høydedragene i Kandy, drives av en kvinnelig buddhistisk organisasjon. Jayawickrema er navnet på en filantrop som sammen med sin kone ga land og hus til et hjem for foreldreløse jenter. Marys Venner har hjulpet barm på dette hjemmet i mer enn 20 år. Nylig har Marys Venner sponset hjemmet med bygging av ny sovesal, et eget sykerom, et undervisningsrom for data, datamaskiner og nytt sanitæranlegg. Hjemmet har plass til ca 30 jenter og de fleste er sponset av Marys Venner. Hjemmet hjelper også enslige mødre med barnepass ved behov.

Jentene på hjemmet er i alderen 6 – 18 år. De er enten foreldreløse eller forlatt av familien grunnet fattigdom. Noen av jentene her har blitt tvunget av sine foreldre til å streife omkring for å tigge penger og mat, og noen har blitt utsatt for vold av sin nærmeste familie. I sum har alle jentene en traumatisk og vanskelig bakgrunn og trenger sårt mentalt helsestell.
Alle jentene går på skoler i nærhetene av hjemmet og for å hjelpe dem gis det ekstratimer i de fleste fag på hjemmet. I tillegg til skole, oppmuntres barna til forskjellige aktiviteter som å lære å lage mat, hagestell og til å lære seg forskjellig type håndarbeid. Videre oppmuntres de til delta i musikkaktiveter og dans. Jentene deltar også aktivt i skoledebatter og i sang- og dansekonkurranser. I skoleferiene arrangeres turer til interessante steder. Jentene på hjemmet er buddhistiske og deltar på buddhistiske seremonier, men i julen feires Marys Venners dag med besøk i en kristen kirke slik at barna også får et innsyn i kristne tradisjoner.
Mange av jentene som forlater hjemmet har fått jobber i fabrikker, på sykehus, i butikker eller i andre barnehjem som ledere. Mange av jentene har selvfølgelig også giftet seg og har startet nye familier.

Bli fadder

Adresse: Welihena, Kochchikade
Telefon: 031 2276924
Epost: mvp60srilanka@gmail.com

Fatima Boys Home ligger i Kochchikade på vestkysten av Sri Lanka, noen kilometer fra Negombo. Samarbeidet med Marys Venner startet i 1985. Guttene på hjemmet kommer fra lutfattige foreldre som ofte har forlatt barna sine og ofte er de misbrukt. De fleste kommer til hjemmet fra barnevern og domstoler.
Hjemmet er relativt nylig blitt renovert av familien Mosvold gjennom Strømmestiftelsen.
For tiden er det 53 gutter i alderen 5 – 15 år på hjemmet. Så godt som alle guttene sponses av faddere i Marys Venner. Det har vært vanskelig å rekruttere faddere til Fatima da de fleste guttene forlater hjemmet allerede når de fyller 12 år for å fortsette sin utdanning gjennom organisasjonen Don Bosco. Nå forsøker man å beholde guttene lengre på hjemmet da erfaringene med dette er gode.

Bli fadder

Adresse: Welihena, Kochchikade, Sri Lanka
Telefon: 031 2276923
E-post:  mvp61srilanka@gmail.com

Prosjektet ligger like i nærhetene av Fatima Boys Home, og i nærheten av fiskelandsbyenr Negombo. De to prosjektene, som begge drives av Good Shepherd Sisters, samarbeider godt.  Barna møtes ofte, og har blitt godt kjent med hverandre, noe som gir ekstra trygghet og tilhørighet.

Det er fortiden nesten 60 jenter på hjemmet og 45 av dem sponses av norske faddere gjennom Marys Venner. Barna kommer fra ødelagte familier. Mange har mistet familien i borgerkrigen eller i tsunamien, noen har kommet hit på grunn av rusmisbruk i familien og noen har blitt utsatt for misbruk.

Hjemmets oppgave er å gi barna trygghet og skape tro på seg selv slik at de i fremtiden kan ta ansvar for eget liv og klare seg selv. Alle jentene på hjemmet er av tamilsk avstamning, de går på tamilsk skole og er i alderen 4 – 18 år.

På hjemmet gir de ekstraundervisning i engelsk, tamilsk, matematikk og geografi. Barna går regelmessig til katolsk messe. I fritiden sysles det med diverse håndarbeid og lesing. Marys Venner har bidratt til at hjemmet har fått datamaskiner, noe som har blitt svært positivt mottatt og barnas engasjement for skolearbeidet har økt. Barnehjemmet er stolt over at stadig flere av barna består videregående eksamener, noe som lover godt for fremtiden.

E-post til prosjektet:  mvp61srilanka@gmail.com

Bli fadder

Adresse:     Good Shepherd Convent, 33 Wedderbourn Road, Nuwara Eliya, Sri Lanka
Telefon:
      052 2222752
E-post: mvp63srilanka@gmail.com

Hjemmet ligger i Nuwara Eliya, den høyest beliggende byen på Sri Lanka. Den lille byen ligger i et vakkert fjellandskap 2000 moh. Så høyt over havet er temperaturen lavere og enkelte netter kan temperaturen nærme seg 0, et behagelig klima for mange turister.

Under kolonitiden grunnla engelskmennene et stort antall teplantasjer her. Teen som dyrkes i tropiske høydedrag er betegnet som verdens beste. Siden klimaet ligner den engelske sommeren, etablerte engelskmennene også Nuwara Eliya som sitt ferieparadis. Hoteller og fasjonable hus bygget i engelsk kolonistil, golfbane og hesteveddeløpsbane, alt vitner om denne fortiden. Selv for landets innbyggere, er Nuwara Eliya et yndet feriested i skoleferiene.

En stor del av befolkningen, spesielt kvinnene, livnærer seg ved å plukke toppskuddene på tebuskene, som blir til Sri Lankas beste te.

St. Theresas Home ble grunnlagt allerede i 1926 som et lite hjem for fattige barn som trengte hjelp. Gradvis har hjemmet utviklet seg, og antall barn har økt takket være hjelpen fra Marys Venner. For tiden har hjemmet ansvar for 28 barn og alle sponses av norske faddere. Hjemmet var tidligere dårlig utstyrt, men etter at Marys Venner finansierte nytt sanitæranlegg og solcelleanlegg trenger ikke barna lenger ||å bade/dusje i kaldt vann. Videre har hjemmet blitt utstyrt med nye madrasser, musikkanlegg, datautstyr og TV.

På hverdagene står barna opp kl. 5 om morgenen og deltar i forskjellige oppgaver som rengjøring av hjemmet, matlaging og hagestell. Etter skoleslutt ca. kl. 15.30, er det tid for te og lekser. Det er også lagt opp til ekstraundervisning i fag som matematikk og engelsk. Etter middag har barna igjen tid til hjemmelekser og studier. Barna følger også med på aktuelle nyheter og opplysningsprogram i tillegg til at de selvfølgelig er opptatt av dans, leking og spill.

I liket med alle barnehjemmene Marys Venner støtter, sørger man ikke bare for å gi barna trygghet og utdanning, men hjelper dem også til å forberede seg på den dagen de skal forlate barnehjemmet og må greie seg selv.

Bli fadder

Adresse:  Convent of the Child Jesus, Outer Circular Road, Ratnapura
Telefon:  045 2224938
E-post:  mvp74srilanka@gmail.com

St. Vincent’s Girls Home ligger i Sabaragawmuwa-distriktet hvor de fleste innbyggerne livnærer seg av å lete etter, foredle og distribuere edelstener. Største by i området heter Ratnapura. Naturen er vakker med fjell, daler, skog og elver. Klimaet er fuktig med årlig nedbør på 4000 mm, og under regntiden går ofte elvene over sine bredder og skaper fortvilelse og ødeleggelser.

Barnehjemmet ligger på en bakketopp 1,5 km fra byen og ble startet da nonneordenen Sisters of Charity i 1927 så behovet for et hjem for foreldreløse og nødlidende jenter. Hjemmet ble registrert som barnehjem i 1948 og mottok da en årlig støtte på ca 6 kr per måned per barn. Dette var ikke nok til brødfø barna og søstrene måtte oppsøke forskjellige veldedige organisasjoner for å få hjelp.

I 1982, da det kun var 4 jenter på hjemmet, kom Marys Venner inn i bildet og med hjelp av Marys Venner kan prosjektet nå ta seg av 70 barn. 56 av barna sponses av norske faddere gjennom Marys Venner. 7 av disse barna bor hos nær familie utenfor barnehjemmet. I tillegg til Marys Venner, sponses hjemmet av nonneordenen “Sister of Charity” i Belgia.

Barna som kommer til hjemmet er virkelig fattige. Mange er foreldreløse, noen kommer fra oppløste familier og mange har kun en fattig forsørger som ikke er i stand til å ta vare på dem. På hjemmet bor barna i trygge omgivelser, får dekket alle primære behov og de får hjelp til å fullføre skolegang og utdannelse.

Barna går på den lokale skolen, Convent of Child Jesus, som ligger på samme område som barnehjemmet. Skolen regnes som en av de beste i distriktet, og med økonomisk hjelp fra Marys Venner er barnehjemmet i stand til å gi barna ekstraundervisning av høyt kvalifiserte lærere. I tillegg til ekstraundervisning i teoretiske fag, får barna også mulighet til å lære dans og musikk. Skolen deltar i danse-, drama- og sangkonkurranser og mange er aktive i forskjellige idrettsgrener.

Hjemmet ledes av den vevre, lille nonnen Clarin Cabral som sammen med en assistent, kokke, en lærer og en barnepasser for de minste barna, sørger for at barna får en trygg oppvekst. Søster Clarin er opptatt av disiplin, men mer enn noe annet sørger hun for at barna får leve i en hjemlig atmosfære. Før de går på skolen om morgenen, ordnes huset og sovesalen. De eldste jentene hjelper til på kjøkkenet slik at de lærer seg husarbeid.

Etter skoletid kan barna se på TV og høre på musikk. Barnehjemmet bruker mye penger på ekstraundervisning, og spesielt i de senere år, har mange barn som vokste opp på hjemmet kunnet fullføre sine Bachelor-eksamener takket være stipend fra Marys Venner.

Sparekontoene, som organiseres av Marys Venner, gir barna en viktig startkapital.

Bli fadder

Dans på Bolawalana februar 2020

Adresse:     St. Joseph’s Girls Home, Bolawalana, Negombo, Sri Lanka
Telefon:     031 2222395 – 4871603

E-post:       mvp75srilanka@gmail.com

Barnehjemmet ligger i distriktet Bolawalana, nær fiskebyen Negombo. På barnehjemmets eiendom, eid av Good Shepherd Sisters, finner man også Marys Venners ettårige internatskole, Seth Sevana.

Barnehjemmet ble etablert i 1920, og fikk i 1968 godkjenning av myndighetene til å drives som barnehjem. Samarbeidet med Marys Venner startet i 1985 noe som resulterte i at barnehjemmet fikk utvidet kapasitet. Et større antall barn fikk fra da av plass.

I dag er dette barnehjemmet et av våre største prosjekter. For tiden er det 65 barn her, og de fleste har en sponsor gjennom Marys Venner. Totalt på hjemmet bor det rundt 100 barn i alderen 4 – 18 år.

Barna bor i 3 ulike seksjoner/hus der hvert av husene har fått blomsternavn, Asoka, Suriyakantha og Ahala, navn på blomster fra Sri Lanka.

En søster er administrativt ansvarlig for hvert hus, og en bestyrerinne bor sammen med barna. I hvert hus er barna delt opp i arbeidsgrupper ledet av de største barna. På denne måten sørges det for at alle huslige aktiviteter ute og inne blir ivaretatt.

De fleste av barnehjemmets barn går på en lokal skole, Nimala Maria Maha. Å sørge for at barna får best mulig undervisning har høy prioritet i organisasjonen Marys Venner. Barnehjemmet har fått datautstyr av Marys Venner. Det gis ekstraundervisning i en rekke fag, bl.a. engelsk, singalesisk, matematikk, musikk og dans.

Adresse:  Kurundugaha Hetekma, Elpitiya
Telefon:  091  2291008
E-post:  mvp77srilanka@gmail.com

Hjemmet ligger ca 3 km fra byen Elpitiya i det sørlige Galle-distriktet. Omgivelsene består av te-, ris-, kanel- og kokosnøttplantasjer som eies av staten. Prosjektet er for tiden vårt største barnehjemsprosjekt i Sri Lanka, og Marys Venner støtter 114 barn her.

Til forskjell fra andre hjem, bor de fleste barna hjemme hos familiemedlemmer i distriktet. Dette er barn som kommer fra fattige kår. Ofte er det kun en enslig mor eller bestemor som forsøker å livnære seg og barnet med tilfeldig arbeid på plantasjene. Inntektene av denne type arbeid holder ikke til mat og undervisning, så hjelpen fra Marys Venner betyr svært mye. Pengene brukes til lærebøker, skoleuniformer, sko, skolepenger og andre daglige behov som gjør at barna får muligheten til utdannelse og dermed et bedre liv. Barna kommer daglig til hjemmet hvor de får undervisning og annen oppfølging.

Hjemmet kan vise til at mange sponsede barn har kvalifisert seg til utdannelse på landets beste skoler og har fått gode jobber. Mange ungdommer har ved hjelp av prosjektet fullført sin videregående utdannelse innen elektronikk, data, mekanikk, hud- og hårpleie m.m.

Samarbeidet med Marys Venner startet i 1985, den gang med 14 barn. I 2007 etablerte Marys Venner et datasenter slik at barna kunne få nødvendig datakunnskap. Datasenteret sponses i dag av Rotaryklubben på Kolbotn og utdanner hvert år 40-50 studenter gjennom et 6 måneders kurs. I tillegg tilbys egne kurs i “Information Communication Technology” for ungdom som skal opp til sin O-Level eksamen når de er 16 år.

Skolens datalærer, Nuwan Withanage, ble selv sponset av en fadder gjennom Marys Venner og har senere, takket være stipend fra Marys Venner, fullført sin Bacheloor-grad i data på universitetet.

Adresse:  Good Shepherd Convent, Ambagamuwa Road, Gampola
Telefon:  081 2352653
E-post:  mvp83srilanka@gmail.com

Hjemmet ligger i byen Gampola i den sentrale provinsen på Sri Lanka, ca 20 km syd for kongebyen Kandy. Dette er høyland omgitt av teplantasjer som gir et kjøligere og behagelig klime. Området er et multikulturelt senter for buddhister, muslimer, hinduer og katolikker.

Hjemmet ble grunnlagt av Good Shepherd Sisters i 1927 med noen få barn. Hjemmet hadde store økonomiske vanskeligheter, men etter at Marys Venner begynte å bistå hjemmet i 197, har barna fått en helt annen og bedre levestandard.

Det bor for tiden 40 barn på hjemmet, og nesten alle er sponset av Marys Venner. Hjemmet har både tamilske og singalesiske barn som går på forskjellige skoler tilknyttet barnehjemmet. I tillegg til 2 søstre som daglig lever sammen med barna, har hjemmet ansatt en kokk. Hjelpen fra Marys Venner brukes til mat, klær, skolebøker og ekstraundervisning. De sponsede barna er motivert til å lære, og nivået har blitt betydelig forbedret de siste årene. For noen år siden fikk hjemmet datautstyr av Marys Venner og barna har etter dette fått regelmessig dataundervisning.

Av og til får barna besøk av sine sponsorer og det er en begivenhet som gir dem opplevelser for livet.

Bli fadder

Adresse:  St. Joseph’s Girls’ Home, Bolawalana, Negombo
Telefon:  031 2225909
E-post:  sponsor.sethsevana@gmail.com

Marys Venners egen ettårige yrkesskole for unge jenter i alderen 17 – 22 år er vi svært stolte av. Prosjektet startet etter et arbeidsseminar i Colombo i desember 2007, kombinert med en omfattende markedsundersøkelse som lederne på alle våre prosjekter deltok i. Utfordringen var å finne ut hvordan Marys Venner kunne sikre at gaver og ekstramidler til organisasjonen best kunne brukes slik at barna ble sikret en god fremtid når tiden på barnehjemmet var over. Svaret var entydig; utdannelse! Særlig var det et stort behov for å hjelpe unge jenter med en yrkesutdannelse slik at de kunne få seg arbeid.

Takket være midler fra Marys Venner på Sunndalsøra, kunne arbeidet med å etablere en yrkesskole starte umiddelbart. En falleferdig bygning i Bolawalana, Negombo, eid av Good Shepherd Sisters, passet utmerket til formålet og internatskolen Seth Sevana ble offisielt åpnet 26. januar 2009 med 38 unge jenter fra våre 25 barnehjem. Ikke lenge etter åpningen fikk yrkesskolens fagområder data, hår- og hudpleie, baking og søm nasjonal godkjennelse av Sri Lankas skolemyndigheter. I tillegg til disse fagene undervises det i hagestell, grønnsakdyrking, engelsk, dans og personlig utvikling.

Alle elever deltar i daglige plikter inne og ute, de arrangerer egne salgsmesser av ting de lager og av grønnsakene som dyrkes.

Bli fadder